Webshopnieuws!

Onze webshop ‘www.prodaswilik.nl’ draait dankzij de fijne samenwerking met collega’s van alle scholen van Stichting Prodas op volle kracht en breidt zich steeds verder uit.

Achter de schermen wordt druk doorontwikkeld naar een nóg toekomstbestendiger werk-, leer en deelplatform waar alle collega’s -en kinderen zelf- kunnen halen en brengen.

Digitale geletterdheid is een urgent onderwerp dat bij Prodas al ruim 10 jaar op de kaart staat. Onze webshop www.prodaswilik.nl, is één van de middelen waarmee we de leef- en belevingswereld van kinderen letterlijk de klas in brengen en de professional ondersteunen: Op het gebied van digitale geletterdheid, maar ook op het gebied van welbevinden & weerbaarheid, duurzaamheid, bewegen, techniek & maakonderwijs, etc. Dit alles met als doel dat kinderen en leerkrachten de tools in handen krijgen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.


Nieuwe leenkisten en gastlessen 

Inmiddels zijn er zo’n 80 leenkisten in onze webshop te vinden. Qua inhoud en uitbreiding blijven we volop in beweging. We volgen de actualiteit op de voet en belangrijke ontwikkelingen zoals artificiële intelligentie hebben onze aandacht. Op dit moment zijn we druk bezig met het updaten van een aantal leenkisten. Zo hebben bijvoorbeeld onze leenkisten rondom Mediawijsheid &(online) identiteit, media maken, binair tellen & AI, en schrijf- en kunsteducatie een flinke uitbreiding en/of creatieve boost gekregen; hebben we onlangs een nieuwe escapebox rondom Egypte & codes uitgebracht en breiden we de Lego League mogelijkheden voor onze scholen verder uit. Ook staan er 4 nieuwe leenkisten rondom onderzoek & duurzaamheid, voeding & duurzaamheid, bewegend leren en sterrenwacht & GPS in de steigers. Bij alle kisten hebben we een hele mooie samenwerking gevonden met verschillende externe experts.


Hoe bepalen wij de thema’s en inhoud van onze leenkisten en lessen? 

Er is een enorm aanbod op de markt als het gaat om digitale geletterdheid. Het ene product vaak nog mooier aangeprezen dan het andere. Bij het inrichten van leenkisten en aanschaffen van nieuwe materialen zijn we dan ook erg kritisch en gaan we niet over één nacht ijs. Om tot een sterke inhoud te komen zijn de middelen, lessen en presentaties in onze leenkisten -op hun eigen manier- altijd gekoppeld aan onderstaande criteria:

  • De leenkist moet breed inzetbaar zijn en bijdragen aan het structureel inbedden van digitale geletterdheid op de Prodasscholen.
  • De inhoud is vakoverstijgend en gekoppeld aan doelen van onze Prodas kwaliteitskaart voor digitale geletterdheid in combinatie met kerndoelen uit andere vakgebieden.
  • Aan de leenkist is een technologie toegevoegd die lesinhoud versterkt (volgens het T-PACK model).
  • De kist bevat een presentatie (PowerPoint, videotutorial etc.), innovatiekaart en lessenreeks; er moet laagdrempelig mee gewerkt kunnen worden.
  • De inhoud werkt versterkend op het bestaande programma op iedere Prodas-school.
  • Er is een samenwerking met één of meer experts. Intern en/of extern.
  • De inhoud wordt ondersteund door een sterke theoretische onderbouwing.
  • En last but not least: Het thema inspireert en past bij de leef- en belevingswereld van kinderen.


In de praktijk

Alle leenkisten in de webshop zijn gratis te boeken voor alle collega’s van Prodas en worden op school bezorgd en weer opgehaald. Medewerkers hebben accounts om leenkisten te kunnen boeken. De ‘voorkant’ van de webshop is afgestemd op kinderen, achter een inlog vinden medewerkers meer inhoud zoals lesdoelen, uitgebreide beschrijvingen, video- en websitelinks en lessen(reeksen).


Nieuwe functies

Momenteel wordt de webshop uitgebreid met een reviewfunctie voor collega’s, zodat zij hun ervaringen, tops en tips kunnen delen. Ook zijn we gestart met een pagina waarop collega’s hun expertise met elkaar kunnen uitwisselen. De pagina ‘Wilik delen’, is zichtbaar voor wie ingelogd is en wordt met inspraak van zoveel mogelijk collega’s verder uitgewerkt, op dezelfde manier zoals we eerder met de webshop hebben gedaan.


Tenslotte

Meekomen in een technologische wereld die accelereert kun je niet alleen. Daarom werken we (intern en extern) veel samen en breidt ons team en netwerk zich steeds verder uit. We zijn altijd in beweging, hebben veel (live)contact met al onze scholen, en houden zo goed zicht op wat overal speelt en leeft. We verzorgen gastlessen, faciliteren bijeenkomsten en coachen onze teams op locatie om zelf aan de slag te kunnen. Passend bij de visie van de school, want eigenheid wordt gekoesterd.

Ook kinderen zijn te allen tijden uitgenodigd om met ons mee te denken en ontwikkelen. We leren graag met en van elkaar. Die boodschap en dat vertrouwen vinden we erg belangrijk.


Meer weten óf heb je een idee?

Mail gerust naar leden van Prodas- innovatie:
Franka van Deursen franka.vandeursen@prodas.nl of Ilse Cools ilse.cools@prodas.nl.